En vegg er ikke en vegg – maling er ikke maling

Velger man feil maling, kan man risikere at treverket råtner på innsiden.

Da Areal Entreprenør fikk i oppdrag å male det verneverdige bygget Gyldenløve Brygge i Tollbugata 51 i Drammen, var det ikke nok med å ta turen bort til en byggevarehandel og kjøpe moderne maling. Bygget ble reist for flere hundre år siden, og byggeindustrien har forandret seg mye siden da.

Ny del ferdigmaltGyldenløve Brygge under arbeidNyfreste og malte listerGammel del etter vask – klar for komposisjonsmaling

Daglig leder Sten Krogh mistenkte Gyldenløve Brygge hadde en bygningsmasse som hadde en del begrensninger og verneklasser som gjorde at han gikk til den nærmere 100 år gamle Haraldsen Farvehandler, for å få ekspertråd.

– Da jeg tok kontakt, kom de bort for å ta noen prøver. De skrapte av maling og fant ut at nye delen trengte ordinær maling. På den andre delen var de usikre om det inneholdt linolje. Så han lukta på veggen og knadde på prøvene – og fant ut at det var det. Dette var en trygghet for meg, som står ansvarlig for å ivareta det bygget, sier Sten.

Todelt malejobb
Siden bygget består av to deler, en ny og en gammel, blir også maleprosjektet todelt. Den moderne delen har fått moderne maling, men den gamle delen trenger komposisjonsmaling. Denne typen eldre maling kommer ikke i alle verdens farger, så man må finne det som kommer nærmest. Ny del ferdigmalt og gammel del med komposisjonsmaling

Respekt for konstruksjonene
Ansatt ved Haraldsen Farvehandel, Knut Markussen, presiserer at hvis man bruker moderne maling på en tømmervegg kan det råtne. Dette skyldes at materialene ikke får puste gjennom malingen, og det samler seg fukt i treverket som ikke slipper ut. Moderne konstruksjoner har tatt høyde for moderne bruk, og da kan man bruke moderne maling.

– Spesielt med rundtømmer og hus som ikke er isolert, altså bygg som er bygget etter datidens krav, som ikke har diffusjonssperrer og isolering. Da er det en elendig idé å bruke moderne maling, da tetter du utsiden slik at damptrykket kommer innenfra, sier Knut.

Historiske bygg
Knut legger til at flere historiske bygg i Oslo har blitt ødelagte av å velge feil maling. Det har blant annet skjedd på gamle Kampen og på Uranienborg, da de på 60-tallet malte de små husene der med tett maling på utsiden.

– I moderne tid, hvor folk har begynt å dusje flere ganger om dagen, tåler ikke gamle konstruksjoner at det blir tettet utenfor med moderne maling, sier han.

Hva er egentlig komposisjonsmaling?
Komposisjonsmaling er en maling som har røtter tilbake til 14-1500-tallet, som stammer fra Falun i Sverige. De brukte jerndioksid, altså rust, blandet med hvetemel som de brukte til å male gårdene sine.

– Det var forskjellige oppskrifter fra gård til gård, som de tok vare på og bruke når tiden var inne. Det var ofte 30 år mellom hver gang det ble malt, så fargene ble litt forskjellige fra gang til gang. Nå for tiden er det mer vanlig å velge etter ønske, og ikke etter tradisjon. Nå får man kjøpt komposisjonsmaling hos spesialforhandlere, sier Knut.

Maling av låver
Enkelte malinger kan man male med når det er fuktig vær, andre må det være tørt. Med komposisjonsmaling er det enklere å påføre når det er fuktig vær. Høsten er derfor en sesong med fine maleforhold med komposisjonsmaling, men man på passe på at temperaturen er over fem grader.

Etter Areal Entreprenør fikk mer kunnskap om malingstyper, påføring og teknikk har de også fått flere oppdrag på maling av låver. Her ser man før og etter påføring av anbefalt landbruksmaling.

Spør om råd
Det er, som nevnt, mange ting å tenke på når man skal male en vegg. Derfor anbefaler vi at man spør fagkyndige om råd før man går i gang, slik at man sikrer en trygg og varig løsning som beskytter treverket.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle